Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Cvičení v kanceláři: Jak zlepšit zdraví a pohodu v práci

Cvičení v kanceláři: Jak zlepšit zdraví a pohodu v práci



Datum konání:
19.4.2024

Sedavé zaměstnání je dnes běžnou součástí pracovního života mnoha lidí. Bohužel, dlouhé sezení může mít negativní vliv na naše tělo, a to jak fyzicky, tak i psychicky. Časté problémy jsou bolesti zad, krční páteře, nebo obecný pocit únavy. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete přežít sedavé zaměstnání s minimem bolestí a nevýhod.

Jak správně sedět a držet tělo při sezení v práci

Jedním z nejdůležitějších faktorů při sedavém zaměstnání je správná poloha těla. Zajistěte si, abyste měli nohy pevně na zemi nebo na podložce, která podporuje klenbu nohy. Záda by měla být opřená o opěrku, aby se minimalizoval tlak na bederní páteř. Monitor by měl být v úrovni očí, abyste se nemuseli předklánět nebo ohýbat krk.

Tipy na cviky v kanceláři

Cvičení v kanceláři může být skvělým způsobem, jak udržet tělo v kondici a předejít bolestem a únavě. Zde je několik cviků, které můžete provádět i v práci:

Cviky na záda v kanceláři

  • Roztažení hrudníku: Sedněte si rovně na židli a položte si ruce za hlavu. Pak lehce zatlačte hlavu a lokty dozadu, abyste pocítili protažení v horní části zad.

 

  • Záklon vestoje: Ve stoji dejte ruce na boky. Pomalu a kontrolovaně nakloňte trup vzad až do místa ztuhlosti, poté se vraťte do vzpřímené polohy. Kolena by měla zůstat rovná.

 

.Záklon.jpg

 

Cviky na krční páteř v kanceláři

 

  • Kroužení hlavou: Představte si, že máte pero na konci nosu a kreslíte kruhy ve vzduchu.

 

  • Úklon hlavy: Sedněte si vzpřímeně a pomalu nakloňte hlavu na jednu stranu, dokud necítíte protažení. Poté se vraťte do středu a udělejte totéž na druhou stranu.

 

Zkušenější a ti, kteří se nebojí reakcí okolí, mohou zkusit i pokročilejší cviky:

  • Kliky o pracovní desku, které skvěle procvičí tricepsové a prsní svaly. Opakujte alespoň 10krát.

Klik pracovní deska.jpg

  • Sed s oporou o zeď posílí kvadricepsy, svaly středu těla, hýžďové svaly a hamstringy. Postavte se zády ke stěně, poté klesněte v kolenou tak, aby úhel v kolenou byl 90°. Vydržte v této pozici alespoň 30 vteřin.

 

Kromě cviků do kanceláře zvažte pracovní stůl umožňující práci vestoje. Když telefonujete, choďte. Místo výtahu používejte schody. 

Co dělat mimo kancelář?

Využijte každou přestávku, abyste se protáhli nebo udělali krátkou procházku. Mimo kancelář můžete také využít aktivity jako je jóga, plavání nebo jízda na kole, které podporují celkové zdraví a pohodu.

Benefit cvičení v kanceláři

Posilování v kanceláři může mít mnoho výhod. Kromě fyzických výhod, jako je zlepšení držení těla a posílení svalů, může také zlepšit vaši náladu a snížit stres. Pravidelné cvičení může také pomoci snížit riziko onemocnění, jako je obezita a cukrovka.

 

Pokud zařadíte 5 až 10 minut cviků do kancelářské rutiny, podpoříte krevní oběh a snáze překonáte odpolední únavu.

 

Dalším benefitem je snížení chuti k jídlu. Podle malé studie z roku 2013 má 12 pětiminutových cvičení denně snižovat o 32% pocit hladu ve srovnáním s nepřetržitým hodinovým cvičením. Zkuste si tedy nařídit alarm na telefonu a věnovat se cvičení v průběhu pracovní doby.

Firemní fitness

Někteří zaměstnavatelé nabízejí firemní fitness jako součást zaměstnaneckých benefitů. Pokud váš zaměstnavatel tuto možnost nemá, můžete se ho zeptat, zda by byl ochoten zřídit firemní fitness a umožnit vám cvičení v práci (nebo spíše před a po práci :-)). Mnoho zaměstnavatelů je ochotno poskytnout tuto službu, pokud je dostatečný zájem ze strany zaměstnanců.

 

TIP: Přečtěte si také náš článek, kde se dozvíte více o fitness centru v práci.

 

Sedavé zaměstnání může být náročné na tělo, ale s pravidelnými cviky a správným držením těla můžete zlepšit své zdraví a pohodu. Pokud je to možné, zkuste si najít čas na pravidelné cvičení mimo kancelář. A v případě, že váš zaměstnavatel nabízí firemní fitness, využijte této možnosti. Vaše tělo vám za to poděkuje!

 

Přemýšlíte o vybavení firemního fitness a nevíte, které stroje si vybrat?
Ozvěte se nám na info@grunsport.cz. Máme zkušenosti s budováním menším firemních fitness i těch velkých, vybavených stejně jako některé veřejné posilovny. 

Vymyslíme top fitness přesně pro vaši firmu.

 

 Chcete další informace a slevy? Přihlaste se k odběru našich novinek

Odebírat



Zdroje:

https://www.healthline.com/health/fitness/office-exercises

https://health.clevelandclinic.org/desk-exercises

https://www.orthocarolina.com/media/back-pain-7-stretches-you-can-do-from-your-desk-chair

https://www.istockphoto.com